Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Το γεφύρι του Μύλου στο Ζιάκα Γρεβενών


Οι πληροφορίες για ένα μονότοξο γεφύρι στην περιοχή του Ζιάκα, με δυσκολία στην πρόσβαση και χωρίς επίσημη καταγραφή μας έδωσαν την ιδέα να το ψάξουμε. Μετά από έρευνα στην περιοχή και με τα λιγοστά στοιχεία που είχαμε, συναντήσαμε ένα πανέμορφο μικρό γεφύρι.


 Μισογκρεμισμένο και με το κατάστρωμα γεμάτο με αρκετό χώμα προσέφερε υπέροχη εικόνα στο φθινοπωρινό τοπίο αλλά η πρόσβαση του ακόμη κι όταν το είδαμε ήταν πραγματικά δύσκολη.



 Δύσβατες πλαγιές με ασταθές χώμα και βλάστηση. Το προσεγγίσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε και μπορέσαμε να το φωτογραφίσουμε από αρκετές πλευρές. Μας εντυπωσίασε το πλάτος του, δυσανάλογα μεγάλο με το μήκος του. 




Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής δεν ήξεραν ούτε την ύπαρξη του και μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι μας είπαν πως το περνούσαν όταν ήταν ακόμη παιδιά. 
Οι ελάχιστες πληροφορίες που συλλέξαμε από το διαδίκτυο και από πενιχρή βιβλιογραφία μιλούν για ένα μη καταγεγραμμένο γεφύρι το οποίο δεν έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Πως σύμφωνα με πληροφορίες κτίστηκε το 1835 με άγνωστους τους κατασκευαστές και το χορηγό του.  




Ονομαζόταν γεφύρι του Μύλου (αφού εκεί κοντά υπήρχε νερόμυλος με την ονομασία "Μύλος του Βέτου"), γεφύρι στου Φλώρου το χωράφι ή γεφύρι στην Γκαμήλα.
Εμείς, παρατηρήσαμε πως το ρέμα που γεφύρωνε δεν έχει πια νερό και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν έχει γκρεμιστεί ακόμη..


.



2 σχόλια:

  1. τι ομορφο Θεε μου ας το συντηρισουν κριμα χαμενοι θησαυροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση του και η ανάδειξή του. Ελπίζουμε οι φορείς να δείξουν ενδιαφέρον.

      Διαγραφή